Forældre/voksen / Hvornår skal jeg give mit barn lov til at drikke alkohol?

Hvornår skal jeg give mit barn lov til at drikke alkohol?

AlkoholDet kan være svært at sætte et præcist tidspunkt på, hvornår den unge må få lov første gang. Unge kan ikke selv købe alkohol før de er 16, derfor anbefaler vi selvfølgelig altid, at debuten ligger herefter. Men vi ved også godt at nogle unge starter tidligere. Gennemsnittet for hvornår unge selv har noget alkohol med til en fest ligger lige nu sidst i 8. klasse, og det mest typiske de har med de første gange er 2 genstande.
 
Mange forældre aftaler i dag en alkoholpolitik med deres barn. Det kan for eksempel være, at de kun må drikke 2 genstande til en fest, eller at de først må prøve at drikke, når de når en vis alder. Det kan hjælpe dit barn at vide, hvad dine holdninger er og hvor dine grænser går.
 
Meget tyder på, at det er en dårlig ide at tænke, at ens barn skal prøve at være fuld første gang inden for hjemmets fire vægge, sammen med forældrene, så de kan se hvordan den unge reagerer. Unge reagerer jo forskelligt alt efter sammenhængen. Men hvis det er for at den unge kan føle hvordan det mærkes i kroppen inden det skal ske til en fest med mange unge, så kan det godt være en ok løsning at et par kammerater eller veninder får lov til at få et par genstande hjemme på værelset, så de kan føle hvornår de begynder at blive berusede, og dermed have en fornemmelse for hvor meget de bør holde sig til.
 
Vent med snakken om alkohol, til den unge selv begynder at bringe det på banen, eller du synes det rør på sig i omgangskredsen. Der er ingen grund til at bringe det på banen, hvis det for den unge ligger langt ude i fremtiden.  
Dine holdninger og vaner smitter. En undersøgelse påpeger den direkte sammenhæng mellem børns opfattelse af deres forældres holdninger til alkohol og så hvor meget alkohol børnene drikker.
 
37 % af de drenge i 9. klasse, der tror, at deres mor synes det er i orden, at de drikker alkohol,  drikker meget og ofte. Mindst 3 gange på en måned drikker de 5 genstande eller mere.
Det gælder kun 17 % af de drenge, der tror, at deres mor ville forbyde dem at drikke alkohol. ("Unges erfaringer med rusmidler, 2003", Svend Sabroe, 2004