Rusmidler / Alkohol / Drikker jeg for meget?

Drikker jeg for meget?

Skal jeg være bekymret?
Hvis du er bekymret for, om du drikker for meget, kan du tælle sammen på dit forbrug hen over en typisk uge og sammenligne med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Hvis du er bekymret for, om du drikker for meget, kan du tælle sammen på dit forbrug hen over en typisk uge og sammenligne med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Er du i tvivl om dit forbrug er for stort, så kontakt os for en rådgivende samtale. Både rådgivning og behandling hos os er gratis, hvis du bor i Randers kommune.

Skiv ned hvad du drikker
Hvis du føler, du har problemer med at begrænse dit alkoholforbrug, bør du ikke drikke eller i hvert fald tale med din læge, eller anden sagkundskab.
Skriv ned, hvor meget du drikker, for at finde ud af, om du drikker flere end det antal genstande Sundhedsstyrelsen anbefaler som det maksimale: Ved 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd er der lav risiko for at blive syg på grund af alkohol, dog er der en lang række kræft former, hvor risikoen forøges allerede ved få ganstande om dagen. Eks for kvinder i familier med øget risiko for brystkræft, her er en ganstand om dagen nok til at øge risikoen betydeligt.
Til gengæld har vi ifølge Sundhedsstyrelsen en høj risiko for at blive syge på grund af alkohol, hvis vi drikker mere end henholdsvis 21 og 14 genstande om ugen.
 
Drikker du for meget, bør du nedsætte forbruget og ændre dine vaner. Indfør alkoholfrie dage og sid længe over den samme drink når du vælger at drikke. Tag et skridt ad gangen og indfør en ny positiv vane dagligt eller ugentligt. En ny måde at gøre tingene på kan ændre negative adfærdsmønstre. Alkohol kan i første omgang virke oplivende, men i det lange løb vil det kun forværre følelsen af nedtrykthed.
 
På samme måde som mange ønsker at ændre kostvaner, og i den forbindelse kan have brug for vejledning, så ring til os, hvis du ønsker råd og vejledning til at ændre dine alkoholvaner, eller har brug for en afklarende snak om dit forbrug 89 15 70 70.

En enkelt gang for meget
Det kan godt få konsekvenser at drikke for meget ved en enkelt lejlighed.
Alkohol påvirker dømmekraften og kan betyde:
slagsmål og skænderier, som kan føre til ballade med politiet og en plettet straffeattest.
at kaste op, besvime eller få en alkoholforgiftning.
at bive offer for kriminalitet
ikke at komme hjem i god behold.risikabel eller ubeskyttet sex, som kan resultere i seksuelt overførte sygdomme og ikke-planlagte graviditeter.
at blive offer for kriminalitet.
skader og ulykker.

Selv små mængder alkohol kan somme tider være skadelige.
F.eks. hvis du er gravid, kører bil, tager medicin eller udøver sport eller andre aktiviteter, der kræver dømmekraft og koordinering.
For meget i en længere periode
Tag ikke fejl - et stort alkoholforbrug kan medføre alvorlig sygdom og sociale problemer som f.eks.:
alkoholafhængighed eller alkoholisme.seksuelle problemer, herunder impotens.
cirrose og alkoholrelateret fedtlever.
betændelse i bugspytkirtlen.
problemer i maveregionen som f.eks. mavesår.depressioner.
forhøjet risiko for bestemte kræfttyper, især spiserørskræft, kræft i den øvre del af åndedrætssystemet og brystkræft.
øget risiko for et hjertetilfælde eller en blodprop i hjernen.
øget risiko for ens børn, da børn af alkoholmisbrugere har en forholdsvis større tendens for at udvikle alkoholisme.øget risiko for udvikling af luftvejsallergi.
øget risiko for, at ens familie går i opløsning.
i ekstreme tilfælde koma, hjerneskade og død.