Forældre/voksen / Viden til forældre / Hvad skal jeg gøre?

Hvad skal jeg gøre?

Gode råd til dig som forældre.
Hvad kan du gøre, hvis du opdager, at dit barn bruger euforiserende stoffer?
Allerførst: Det kan være en god idé, at tænke sin reaktion igennem, inden man konfronterer den unge. Som forælder er man naturligt følelsesmæssigt oppe på paraderne, bange, bekymret, vred, skuffet, har skyldfølelser osv. Disse følelser kan nemt komme i vejen, når man taler med den unge, så prøv at få dem nogenlunde i ro inden.
 
Derefter er der en række punkter, som du kan tænke yderligere over og inddrage i din forberedelse:
 • Bliv ikke hysterisk eller gå i panik. Brug af stoffer er et problem, men det kan også løses.
 • Skaf dig viden, inden du taler med dit barn om det. Se foreksempel vorer link-samling
 • Snak med andre forældre/voksne.
 • Tænk over dit eget syn på rusmidler – inklusiv alkohol.
.

Råd om rusmidler

Undersøge fakta om emnet

Unge i dag har rig mulighed for at finde information om stoffer, og mange vælger faktisk at søge på emnet inden de kaster sig over et nyt stof. Det er vigtigt at du ved mindst lige så meget om emnet som den unge, ellers mister du troværdighed. Du kan også bedre argumentere i dialogen med den unge. Du kan læse mere om de forskellige rusmidler her på siden.

    

Forsøg at forstå

Forsøg også at forstå, hvordan dit barn opfatter rusmidlerne. Voksne har i mange unges øjne et unuanceret syn på rusmidler. For eksempel skelner mange unge mellem forskellige slags rusmidler – mellem hårde stoffer og feststoffer, og mellem hash og alt det andet…

Hvis du kender det sprog, din teenager bruger til at tale om rusmidlerne, vil du også have lettere ved at tale med hende/ham. Forsøg at forstå den unge uden af den grund at acceptere, at han/hun tager rusmidlerne. Det er vigtigt at der er en åben dialog mellem jer. Hvis du optræder i rollen som dommer eller detektiv, vil det være sværere at skabe denne dialog og du får meget svært ved at skabe motivation for forandring.  

 

Spørg ind til problemerne

Brug den viden du her har fået til at få en positiv samtale med den unge uden anklager. Tag udgangspunkt i de ting du har observeret har ændret sig i den unges liv, og spørg derefter ind til, om det kan have noget med rusmidler at gøre. Det kunne jo også skyldes kærestesorger eller andre ungdomsproblematikker. 
Gode tips til selve samtalen:
 • Vær forberedt på, at dit barn ikke vil tale om det! Dit barn vil højst sandsynligt nægte forbruget og forsøge at holde dig uden for pga. dårlig samvittighed.
 • Husk at den unge måske ikke opfatter sit forbrug som et problem – selv om den unge ved, at det er farligt.
 • Lyt og forsøg at forstå.
 • Vær ikke fordømmende; det er anderledes at være ung i dag, end da du selv var ung.
 • TAL med dit barn - agression fører ikke til en løsning
 • Vær ikke bange for at tale om dine egne følelser, at forklare dine reaktioner og dine oplevelser.
 • Spørg ind til forbruget! Find f.eks. ud af, hvilket stof dit barn bruger og hvor tit
 • Sæt grænser og vær tydelig.
 • Søg hjælp til dig selv og bed dit barn søge professionel hjælp – og støt dit barn i processen.
 • Tag kontakt til kommunens hjælpeforanstaltninger 

  

Vær åben

Vær ikke bange for at spørge åbent ind til den unges brug af rusmidler. Hvis du ved, at den unge bruger rusmidler, så spørg ikke ”har du et misbrug”, men i stedet "hvor meget har du røget/taget?". Og pas på med ikke at lyde for anklagende når du gør det. Du får nok ikke svar de første gange, men du viser, at du ikke har berøringsangst for emnet. 
Spørg direkte ind til, hvordan hun/han tager rusmidlerne, og med hvem, hvornår? Hvad får dit barn ud af rusmidlerne? Bruger hun/han rusmidlerne til fester, eller når hun/han føler sig trist? Forsøg med andre ord at nærme dig dit barns motivationer til at bruge rusmidler.
Det er misbruget, der er det synlige problem for dig og omverdenen. Det kan medføre, at dit blik rettes så skarpt mod misbruget, at alle andre slags problemer overses. Vær opmærksom på, om dit barn har andre problemer – med venner, i skolen, på arbejdet eller om I har problemer i familien. Det er det bagvedliggende der skal rettes op på, og det er ofte svært at gøre alene. Det er her vi kan hjælpe jer. 

 

Hav tillid - tænk på din egen ungdom

Hav som udgangspunkt tillid til, hvad dit barn fortæller dig. Det er svært at skabe en dialog, som er åben, hvis du mistror dit barn. Prøv at huske din egen ungdom: Kunne du tale med dine forældre om emner som alkohol og rusmidler eller kærlighed og sex? Hvorfor?/ Hvorfor ikke?  

Drop tanken om urintest

Hjemmetest er blevet tilgængelige for alle og enhver via nettet og på landets apoteker, og det er blevet mere og mere populært blandt forældre og pårørende at teste de unge via disse. Man bør dog være varsom med hjemmetest af flere grunde.
For det første, er test et dårligt udgangspunkt for tillid og dialog med de unge. At teste dem er jo det samme som at sige, at du ikke tror på hvad de fortæller dig. Det kan være fristende at ty til sådanne metoder, når tilliden først en gang er brudt, men det er begrænset hvad man får ud af det. Mange unge har udviklet en hel paraply af metoder til at snyde i sådanne tests, og inden du ser dig om, handler det hele om, hvordan man snyder, og ikke om at stoppe med en uheldig vane. Hertil kommer, at hjemmetests er usikre, og både kan give falsk positivet og falsk negativt svar.  Derfor kan vi ikke anbefale dette. Hvis du trods alt alligevel vælger at bruge hjemmetest, skal du derfor gøre dig helt klart hvad konsekvensen af et eventuelt positivt/negativt svar skal være.  

 

Vær en god rollemodel

Du har hovedansvaret for din søn/datters forbrug af rusmidler. I denne forbindelse er det blandt andet vigtigt, at du er en god rollemodel.
Se derfor nærmere på dit eget rusmiddelforbrug. Er det fornuftigt og kontrolleret? Hvad er dit forhold til alkohol? Tobak? Beroligende midler? Koffein? Hvis du selv er afhængig af dine cigaretter, vil du muligvis have sværere ved at trænge igennem til din søn/datter. Hvis du bruger ulovlige rusmidler, står du ofte endnu svagere. 
  
 

Lav regler og grænser

Lav regler og sæt grænser vedrørende din søn/datters brug af rusmidler. For mange unge opleves det faktisk som en befrielse ikke at skulle sætte disse grænser selv. Vær afklaret med, hvad du selv mener.
Lav en rusmiddelpolitik for hjemmet og for fester, hvis dit barn stadig er i skolealderen. Vær samtidig realistisk omkring disse regler: En skrap regel om ikke at ville have ulovlige stoffer indenfor hjemmets grænser har ringe virkning, hvis dit barn sjældent er hjemme og tager rusmidlerne i byen.  
Vær forsigtig med at lave et ultimatum, fx ”Hvis ikke du stopper med stofferne, så må du flytte”. Det kommer selvfølgelig an på jeres situation, men som udgangspunkt skal du forsøge ikke at skubbe dit barn væk.  

  

Giv sunde alternativer - ikke alkohol

En af de vigtigste årsager til, at din søn eller datter bruger rusmidler, er at erfare verden på en anden måde, end til hverdag. Dét at ville have sådanne bevidsthedsudvidende oplevelser - med eller uden rusmidlers hjælp - er ikke unormalt. Små børn gør det ved at dreje rundt om sig selv til de bliver rundtossede. Voksne gør det ved at køre hurtigt i bil, hoppe i faldskærm, danse, drikke, ryge… Det er altså ikke unormalt, når din søn eller datter søger disse oplevelser. Det handler om at finde den gode belønning i hjernen, uden brug af rusmidler. Snak med den unge om, hvad han/hun og evt. deres kammerater kunne synes var en fed oplevelse.
Alkohol er ikke et alternativ. Det er også et rusmiddel, og det er ikke uskyldigt. Det er usundt for kroppen, og det er udgangspunkt for farlige situationer, både i trafikken og i forholdet mellem mennesker.  

  

Giv slip

Husk på at du ikke alene kan få din teenager til at stoppe med rusmidlerne. Men du kan hjælpe ham/hende til at tale om sine problemer, og dermed give ham/hende et ønske om at løse dem. 
Sørg for at leve dit eget liv. Tænk over, om der er noget du selv kan ændre på, som vil gøre din dagligdag mere tilfredsstillende. Hvis du udelukkende lever gennem dit barn, kan du risikere at fastholde ham eller hende i et dårligt forhold til rusmidlerne.

 
Mangler du rådgivning, så kontakt Rusmidelcenter Randers på 89157070